Residentieel

Een woning, appartement, studio,… te koop of te huur? Dan heeft u een EPC nodig.

Het EPC toont in hoeverre uw woning, appartement, studio,… al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

Het nieuwe EPC zet u op weg naar een lagere energiefactuur en een hogere waarde van u woning.

Residentiële eenheid.

Een woning, appartement, studio,… te koop of te huur? Dan heeft u een EPC nodig.

Het EPC toont in hoeverre uw woning, appartement, studio,… al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

Naast het label toont het EPC ook de berekende energiescore. Dat is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar).

In het algemeen is een EPC verplicht bij:

  • De verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio,… in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat de wooneenheid te koop wordt aangeboden.
  • De verhuur van een woning, appartement, studio,… voor contracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de wooneenheid te huur wordt aangeboden.

Een EPC is verplicht per wooneenheid, dus per appartement, per studio, per woning,…

Vermeld het EPC label bij de publicaties waar u uw woning te koop of te huur aanbiedt. Een goed label is immers prima reclame voor uw woning.

Het nieuwe EPC (sind 2019) zet meer in op aanbevelingen om tot een energiezuinige woning te komen. Bovendien worden herkenbare energielabels toegevoegd op het EPC, van A+ (zeer energiezuinig) tot F (slechte energetische woning). Dit helpt om uw woning doelgerichter te renoveren met een lagere energiefactuur en een hogere waarde voor uw woning als gevolg.

Ga ook voor een topscore = https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/38602

Wat staat er op het EPC?

Op de EPC’s opgemaakt na 1 januari 2019 staat een label  van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht).

Vermeld dit label bij de publicaties waar u uw woning te koop of te huur aanbiedt. Een goed label is immers prima reclame voor uw woning!

Waarom een EPC attest?

Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Het is daarbij belangrijk dat ook alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke
woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Een belangrijk middel hiervoor is het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC).

Duidelijke scores

Het nieuwe EPC is veel duidelijker voor iedereen. Naast de energiescore die u al kent van het ‘oude’ EPC, krijgt elke woning nu ook een label van a+ tot F. a is uitstekend en F is ondermaats. Dit systeem is vergelijkbaar met het label dat u kent bij het kopen van elektrische toestellen.

Wanneer heb ik dit nodig?

Een EPC is verplicht vanaf het moment dat u een woning of
appartement te koop of te huur aanbiedt. In een aantal specifieke situaties is er geen EPC vereist. u vindt meer info op de website .

Verplichtingen bij commerciële communicatie bij verkoop of verhuur

Het is belangrijk dat elke koper of huurder kan inschatten hoe energiezuinig een woning is. Zo kunnen zij gemakkelijk woningen vergelijken.

Daarom moet de verkoper of  verhuurder bij elke commerciële communicatie (via immo-websites, zoekertjes in de krant, … ) de score vermelden. Ook immomakelaars en notarissen moeten zich hieraan houden. Die vermelding kan via het label (A+ tot F) of via de energiescore in kWh/(m2 jaar).

EPC’s die werden opgemaakt voor januari 2019 hebben enkel een energiescore en geen label. Ook het adres van de woning of de unieke code van het EPC moet vermeld worden in de advertenties

Verlaag uw energiekost

Na een bezoek geef ik  advies om een lagere EPC-score te behalen.