Energieprestatiecertificaat

Wat is een EPC?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat toont hoe energiezuinig een gebouw(eenheid) is.

Zo vindt u op uw EPC informatie over hoe goed de gebouw(eenheid) geïsoleerd is, welke beglazing aanwezig is, hoe zuinig de verwarming is en de installatie voor warm water,… 

De verkoper of verhuurder van een woning moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Alleen een erkende energiedeskundige type A mag het opmaken. Op het EPC staat de energiescore van de woning en advies om energie te besparen aan de koper of huurder.

Het EPC kan gebruikt worden om mogelijke kopers of huurders te informeren over de energiezuinigheid van de woning. De energiescore van een woning moet verplicht in advertenties voor de verkoop of verhuur vermeld worden en blijft 10 jaar geldig.

Wanneer heb ik een EPC attest nodig?

Het EPC moet verplicht worden opgemaakt bij verkoop of verhuur van elke aparte wooneenheid die autonoom kan functioneren, bijvoorbeeld:

De verkoper of verhuurder moet het EPC voorleggen aan (potentiële) kopers of huurders.

Verkoop

Bij verkoop draagt de verkoper het originele EPC over aan de koper. In de notariële akte worden een aantal gegevens van het EPC opgenomen.

Verhuur

Bij verhuur van de woning krijgt de huurder een kopie van het EPC. De verkoper of verhuurder houdt het originele EPC zelf.

Verlaag uw energiekost

Na een bezoek geef ik  advies om een lagere EPC-score te behalen.